تاریخچه

در سال 1317، ساختمان دانشکده فنی بر اساس طرح مهندس سیرو و زیر نظر مرحوم دکتر محمود حسابی با ظرفیت پذیرش حداقل دویست دانشجو در غرب محوطه دانشگاه تهران آغاز شد و در مهر ماه سال 1320 دانشکده فنی به محل جدید منتقل گردید. دانشکده فنی در بدو تأسیس دارای رشته‌های راه و ساختمان، مکانیک، معدن و برق بود. رشته مهندسی شیمی نیز بعداً به رشته‌های موجود افزوده شد که نخستین سری فارغ‌التحصیلان آن در سال26-1325 از دانشکده فتی خارج شدند.

مهندسی شیمی ابتدا به عنوان دپارتمان مهندسی شیمی در زیر مجموعه دانشکده فنی در پردیس مرکزی تاسیس گردید و با هدف تربیت کارشناسان صنعت نفت، صنایع شیمیایی و صنایع غذایی به فعالیت خود ادامه داد. تا قبل از انقلاب فرهنگی دانشجویان دانشکده فنی با گذراندن یک دوره پنج ساله، به عنوان کارشناس ارشد مهندسی شیمی فارغ التحصیل می شدند. بعد از انقلاب فرهنگی رشته مهندسی شیمی به یک دوره چهارساله کارشناسی تغییر یافت و مقطع کارشناسی ارشد به عنوان یک مقطع ناپیوسته با انجام آزمون کارشناسی ارشد ایجاد گردید. در سال 1372 اولین مقطع دکتری مهندسی شیمی در دانشکده فنی ایجاد گردید.

از سال 1384 دپارتمان مهندسی شیمی به دانشکده مهندسی شیمی توسعه یافت و سه رشته مهندسی شیمی ، مهندسی پلیمر و مهندسی نفت در مقطع کارشناسی در این دانشکده ایجاد گردید. در مقطع کارشناسی ارشدنیز رشته مهندسی شیمی ، مهندسی پلیمر، مهندسی داروسازی و مهندسی نفت به طور جداگانه با انجام آزمون کارشناسی ارشد دانشجو می پذیرد. این دانشکده ده درصد از دانشجویان ممتاز مقطع کارشناسی خود را بدون آزمون درکارشناسی  ارشد مورد پذیرش قرار می دهد.

دانشکده مهندسی شیمی سالیانه به طور متوسط 120 نفر در مقطع کارشناسی ، 100 نفر در مقطع کارشناسی ارشد و 30 نفر در مقطع دکتری دانشجو می پذیرد. تعداد آزما یشگا ههای تحقیقاتی فعال دانشکده مهندسی شیمی 10 آزمایشگاه می باشد و تعداد اعضای هیئت علمی آن 46 نفر می باشد.

گرایش ها و تخصص های زیر مجموعه رشته مهندسی شیمی عبارتند از: گرایش مهندسی فرایند، فرایندهای جداسازی، کاتالیست و ترمو سینتیک،انرژی و محیط زیست، بیو تکنولوژی می باشند . در مقطع دکتری،این دانشکده در رشته های ذیل دانشجو می پذیرد :

مهندسی شیمی، نانو فناوری، مهندسی پلیمر، بیو تکنولوژی و مهندسی نفت وگاز

اگرچه رشته مهندسی شیمی صنعتی، طبق اساسنامه دانشکده فنی، می‌بایست یکی از رشته‌های پنج‌گانه اولیه آن باشد، اما این رشته سال‌ها بعد در دانشکده فنی تاسیس شد و نخستین فارغ‌التحصیلان آن در سال 1325 به تعداد 8 نفر فارغ التحصیل شدند. در طول سال‌ها فعالیت این رشته، متخصصان بسیاری در صنایع شیمیایی معدنی، گاز، نفت ، صنایع غذایی و پلیمر در این دانشکده تربیت شده‌اند.گروه مهندسی شیمی با تربیت متخصصان ممتاز، به خصوص در صنعت نفت، خدمات شایانی به کشور انجام داده و موفق شده است انستیتو مهندسی نفت را برای تربیت نیروهای متخصص صنایع نفت و انجام پژوهش‌های لازم در این صنعت، در سال 1379 با همکاری وزارت نفت راه‌اندازی نماید.

هم چنین راه‌اندازی «دانشکده فنی کاسپین» برای تربیت نیرو در زمینه صنایع سلولزی، از فعالیت‌های برجسته دیگر این گروه بوده است و دانشکده فنی فومن نیز، در سال 1389 تاسیس و با توجه به رشته‌های اولیه ارایه شده در آن، به این دانشکده پیوست.   این گروه نیز، همزمان با تغییر ساختار دانشکده فنی به «پردیس» در سال 1384، به «دانشکده مهندسی شیمی» تغییر نام و ساختار یافت. این دانشکده، هم اکنون در ساختمان اصلی دانشکده فنی در دانشگاه تهران واقع است.

اعضای هیات علمی، دانشجویان و مقاطع تحصیلی

دانشکده مهندسی شیمی، هم اکنون با بهره‌گیری از 51 عضو هیات علمی شامل: 13 استاد، 10دانشیار، 26 استادیار و 2 مربی عهده‌دار تربیت مهندسین جوان کشور در رشته مهندسی شیمی و گرایش‌های وابسته است. تعداد دانشجویان این دانشکده در سال جاری تحصیلی با لحاظ کردن دانشجویان دانشکده‌های فنی فومن و کاسپین که زیر‌ مجموعه این دانشکده به حساب می‌آیند، 1656 نفر، شامل 1089 دانشجو در مقطع کارشناسی،  469 دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد و 98 دانشجو در مقطع دکتری است.

سایر اطلاعات

این دانشکده به لحاظ سرآمد بودن در فعالیت‌های علمی، آموزشی و پژوهشی و رعایت استانداردهای جهانی مرجع در آموزش، پژوهش و تحقیقات علمی مهندسی، بر اساس تصویب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، دارای  قطب علمی «فرآوری نفت و گاز» می‌باشد.علاوه بر فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی معمول و فعالیت قطب‌ علمی مذکور، این دانشکده، هم اکنون 28 آزمایشگاه تحقیقاتی و آموزشی را در اختیار دارد که اساتید و دانشجویان در این آزمایشگاه‌ها به تحقیق، پژوهش و آموزش اشتغال دارند.