مصاحبه + دکتر قویدل - صفحه اصلی - دانشکده مهندسی شیمی
- سه‌شنبه، ۱۶ خرداد ۱۴۰۲

اخبار آموزشی

کارشناسی

تحصیلات تکمیلی

آرشیو تمامی اخبار

رویدادها

شماره پنجم نشریه فناوری های سبز منتشر شد


مصاحبه + دکتر قویدل

مصاحبه + دکتر قویدل


مصاحبه با آقای قویدل (از پیشکسوتان زمین‌شناسی نفت)


آقای دکتر محمد قویدل سیوکی

استاد وابسته‌ی انستیتو مهندسی نفت دانشگاه تهران

زمین‌شناس منتخب انجمن زمین شناسی ایران

نویسنده‌ی کتابهای مختلف در زمینه‌ی زمین‌شناسی نفت و پالینولوژی از جمله زمین شناسی نفت و کاربرد آن در اکتشاف مخازن هیدروکربنی.

 

 

 

 

 

 


محمد قویدل سیوکی هستم. در خراسان رضوی، روستای سیوکی در حومه‌ی تربت حیدریه متولد شدم. تحصیلات ابتدایی را در همان روستا، تحصیلات دبیرستانی را در تربت حیدریه و تحصیلات دانشگاهی خود را در دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در دانشگاه تهران سپری کردم و مقطع دکترا را در دانشگاه ایالتی میشیگان گذراندم. دارای همسر و دو فرزند هستم که هر دو در خارج از کشور در حال تحصیل هستند.

من در زمان تحصیل در بین نفرات برتر دانشکده بودم و برای ادامه تحصیل، بورسیه شدم اما برای تجربه‌ی عملی از ادامه‌ی تحصیل انصراف دادم و در صنعت اکتشاف به عنوان زمین‌شناس سرچاه مشغول فعالیت‌های پژوهشی و صحرایی در میادین مختلف نفتی همچون اهواز، مارون، پازنان، دهلران، موسیان و عین‌خوش شدم.

سال 1356 به استخدام بخش اکتشاف صنعت نفت در آمدم و پس از انقلاب اسلامی، آزمایشگاه اکتشاف را تأسیس نمودم و در همین دوره، رسوبات دونین در زاگرس را کشف کردم و پس از این‌ها بود که به اهمیت اکتشاف و تأثیراتی که در آینده بر روی اقتصاد کشور خواهد گذاشت، دست یافتم. این کشف باعث شد تا در نقشه‌ی دیرینه‌ی جهان که ایران در آن در نیم‌کره‌ی شمالی قرار داده ‌شده بود، تغییراتی ایجاد شود و جایگاه ایران به نیمکره‌ی جنوبی تغییر پیدا کند. در سال‌های بعد، مطالعات در این زمینه را گسترش دادم و نزدیک به ۶۵ مقاله در این حوزه به چاپ رساندیم که آخرینِ آن‌ها در سال ۲۰۲۱ منتشر شده است. در سال 1364 برای تحصیل در مقطع دکترا و تکمیل دانسته‌های خود و دنبال‌کردن پژوهش‌های جدید،  با بورسیه‌ی وزارت نفت به دانشگاه ایالتی میشیگان آمریکا رفتم. پس از اتمام تحصیلات به ایران بازگشتم و مجدداً در شرکت نفت مشغول کار شدم. از سال ۱۳۸۶ که از شرکت ملی نفت بازنشسته شدم هم به‌عنوان استاد در دانشگاه‌های تهران، صنعتی امیرکبیر، صنعتی شریف، شهید بهشتی و واحدهای مختلفی که در حوزه‌ی تخصصی من هستند مشغول تدریس هستم.

 

دلیل شما برای انتخاب رشته‌ی زمین‌شناسی برای تحصیل چه بوده است؟

من در زمان کنکور در رشته‌ی پزشکی هم پذیرفته شدم اما بعد از مدتی انصراف دادم. چون از ابتدا رشته‌ی زمین‌شناسی را دوست داشتم و اگر باز هم به آن دوران بازگردم، دوباره این رشته را انتخاب خواهم کرد. زمین‌شناسی از نظر علمی، حوزه‌ی بسیار وسیعی است که علوم فیزیک، شیمی و زیست‌شناسی را به هم متصل می‌کند و قدم اول صنایع بزرگی مانند ساختمان‌سازی، سدسازی، اکتشاف نفت و معادن است و از این جهت اهمیت اقتصادی بالایی دارد. ۹۰ درصد منابع نفت و گاز ایران یا ۹۵ درصد ذخایر مس و روی و قلع، در سنگ‌های آهکی وجود دارد؛ بهره‌برداری درست از این منابع و جلوگیری از مصرف بیهوده‌ی سرمایه و زمان، بدون کمک علم زمین‌شناسی ممکن نیست.

لطفاً در مورد تکامل اکتشاف در کشور توضیح دهید.

تاریخ اکتشاف نفت در ایران به کنسرسیومی در زمان محمدرضا پهلوی، برمی‌گردد. این کنسرسیوم از هفت شرکت بزرگ نفتی تشکیل شده بود که در آن زمان دخالت زیادی در فرآیند اکتشاف در ایران داشتند و به نیروهای ایرانی اجازه‌ی رشد نمی‌دادند. به مرور زمان تلاش‌های افراد مؤثر و دلسوز در صنعت نفت ایران و ایجاد ارتباط بین  دانشگاه و صنعت نفت باعث شد تا نیروهای ایرانی رشد کنند و جایگاه اصیل خود را پیدا کنند. کم کم با رشد متخصصان ایرانی و خروج شرکت‌های خارجی در این زمینه مستقل شدیم و میادین نفت و گازی جدید مانند کوشک، حسینیه، تراکمه، خانگیران و گنبدلی در شرق ایران را کشف کردیم. به طوری که پس از انقلاب در زمینه‌ی میزان اکتشاف نفت، ایران در رتبه‌ی اول جهان قرار گرفت. امروزه مراکز تحقیقاتی متمرکز مانند انستیتو نفت با انجام پژوهش‌های تخصصی مرتبط با صنعت، نقش مهمی در پیشرفت دانش کشور و بومی‌سازی فناوری‌های مختلف در زمینه‌ی نفت و گاز دارند.

چه توصیه‌ای برای دانشجویان دارید؟

همیشه در مسیر رسیدن به اهداف، مشکلات و موانعی سد راه می‌شوند اما انسان باید با تجزیه و تحلیل و برنامه‌ریزی، به آرزوهایش جامه‌ی عمل بپوشاند. همه‌ی شما دانشجویان باید تلاش کنید و از دانشمندانِ حوزه‌ی تخصصی خود شوید تا باعث پیشرفت کشور بشوید. به دانش خودتان و به منابع عظیم نیروی انسانی متخصص در ایران تکیه کنید. شما انسان‌های ناجی و پیشگام این جامعه هستید و آینده‌ی این جامعه در دستان شماست. شاید رسیدن به آینده‌ی مطلوب، امروز و فردا امکان‌پذیر نباشد اما قدم به قدم و محکم باید به سمت جلو گام برداریم. همه‌چیز را برای مردم بخواهید تا خدا برای شما بیشتر بخواهد و همیشه صداقت و پاکی را پیشه کنید. حامی کسانی باشید که برای این کشور آبرو خریدند و مردم این سرزمین را هیچ‌گاه فراموش نکنید. برای همه‌ی شما عزیزان و مردم ایران، آرزوی سلامتی و موفقیت دارم.

 

 


رویدادها

نشریات داخلی

کنفرانس ها

 معرفی کتاب

مجموعه کتب اساتید دانشکده



مرکز یادگیری الکترونیکی دانشگاه تهران

chemical

مرکز یادگیری الکترونیکی دانشگاه تهران
https://elearn.ut.ac.ir

نشریه دانشکده مهندسی شیمی

chemical

نشریه دانشکده مهندسی شیمی
لطفا کلیک کنید

تقویم آموزشی

chemical

تقویم آموزشی
لطفا کلیک کنید

انستیتو گاز طبیعی مایع

chemical

انستیتو گاز طبیعی مایع
لطفا کلیک کنید

آزمایشگاهها

chemical

آزمایشگاهها
لطفا کلیک کنید

انستیتو مهندسی نفت

chemical

انستیتو مهندسی نفت
لطفا کلیک کنید

سامانه پشتیبانی خدمات فناوری اطلاعات

chemical

سامانه پشتیبانی خدمات فناوری اطلاعات
لطفا کلیک کنید

مرکز توسعه مهارتهای مهندسی

chemical

مرکز توسعه مهارتهای مهندسی
لطفا کلیک کنید